QUADERN DE MOTS

09/04/2016
El bloc Quadern de Mots ressenya el "Quaderns": http://quaderndemots.cat/quaderns/

Quadern de Mots
 
La vida tranquil·la d’un poble lleidatà es veu alterada quan una dona desapareix i la recerca per trobar-la destapa alguns secrets d’uns veïns que viuen amagant el que realment són.
Els quaderns on dues nenes, per passar l’estona, anoten els moviments que observen en els veïns de la vila seran el punt de partida d’una investigació que alterarà el ritme tranquil dels vilatans. Aquesta desaparició conduirà al descobriment de la doble cara d’un poble que viu amagant el que és i desitjant el que només pot ser en secret.

Quaderns és una novel·la de secrets, silencis i suspens. Una novel·la coral on tothom té coses a dir, amagar o imaginar i on l’escenari, un petit poble de les comarques de Ponent pren, gràcies al tarannà de la seva gent, gairebé el mateix protagonisme que qualsevol dels seus habitats. Els afers del passat o el mateix present planen sempre en l’imaginari col·lectiu, no és d’estranyar, doncs, que les mentides, els malentesos o els interessos facin anar de corcoll al poble, la trama i als lectors.
Això és, al meu entendre, el què la Ramona Solé ens ha volgut mostrar, un poble -com tants d’altres- que viu i creix amb cadascuna de les històries dels seus habitants, però que aquí l’autora ha condimentat amb una inexplicable desaparició i tot el que aquest fet arrossega.
El fil conductor de la trama comença amb un quadern, una llibreta on, per divertir-se, dues germanes van anotant les anades i vingudes de la gent del poble. Aquest fet, completament innocent, serà el punt de partida quan desapareix la Sara, una escriptora que arriba al poble fugint d’una ruptura i s’instal·la per mirar de continuar escrivint. La seva desaparició i la implicació de les nens donarà pas a una investigació policial que alhora servirà per descobrir la doble vida de cadascun del seus habitants.
La novel·la sap mantenir el suspens en la desaparició i recerca de l’escriptora alhora que enfila, amb força encert, les trames paral·leles d’alguns dels seus principals actors. La Ramona Solé va dosificant les dades per despertar en el lector expectatives i punts de vista que poden ajudar en el cas, o no. De mica en mica va dibuixat alguns personatges, explicant-nos el seu passat, les relacions amb la gent del poble o el tipus de vida que duen en l’actualitat. Tots tenen aspectes o desitjos per amagar. La desaparició de l’escriptora serà el desencadenant per treure a la llum una mort de fa molts anys, una mort que ha separat amics, desestructurat famílies i ara, desenterra secrets que el lectors només descobrirà al final.
Com a novel·la coral l’entrada de personatges pot arribar a fer perdre al lectors sobretot al principi i quan aquests no tenen protagonisme. Això, però, no suposa cap inconvenient per seguir la lectura ja que de seguida els personatges principals agafaran el pes del relat i el lector fàcilment sabrà on i com ubicar-los. Es veritat, com he llegit en alguna ressenya, que els quaderns no tenen el protagonisme que d’entrada un creia o desitjava, la línia argumental segueix un altre fil i la llibreta queda, massa aviat pel meu gust, relegada com a pur testimoni inicial. La Ramona Solé ha sabut lligar bé suspens, línies argumentals paral·leles, les dobles vides de la gent, el viure en un poble, l’amistat i l’amor manifestat de diferents formes en un bon relat. I tot, mantenint al lector atent, amb interès fins el final.
No conec a la Ramona Solé, només de seguir-nos llegint als blogs i ara, una mica més, a través del facebook, per això des d’aquí la vull felicitar i animar-la a continuar escrivint. Aquesta és la seva primera novel·la i la veritat és que se n’ha sortit prou bé. Una novel·la entretinguda que manté al lector ben enganxat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...