ENTREVISTA INÈDITS

25/01/2016
Inèdits és una revista de creació literària que acostuma a publicar tres relats cada trimestre, més o menys. A la seva web hi podreu trobar també notícies culturals, entrevistes, concursos... tot molt interessant. Una publicació molt recomanable.
Sílvia Romero m'ha fet una entrevista i hem xerrat una mica sobre els contes, o relats breus. Podeu llegir l'entrevista aquí: https://ineditsrevista.wordpress.com/2016/01/25/el-questionari-ramona-sole/

El qüestionari: Ramona Solé

Ramona Solé fa poc que ha començat a aparèixer per la xarxa amb el seu nom, però molts internautes ja la seguien des de fa anys: ella és la conductora d’un blog literari força visitat i que ens regala ressenyes des de fa prop de 8 anys. Estem parlant de Tumateix Llibres. Aquest any veurà publicat el seu primer llibre, Quaderns a Llibres del delicte. Avui ha aturat les seves lectures i crítiques per dedicar-nos uns minuts i respondre el nostre qüestionari.
1. Abans de rebre la nostra sol·licitud perquè contestessis aquest breu qüestionari, havies sentit a parlar de la Revista de creació literària Inèdits? I en cas afirmatiu, per quin canal t’havies assabentat de la nostra existència?
RS.- Sí, hem parlat amb la Sílvia Romero alguns cops sobre la revista.
2. En el primer article publicat al blog anunciàvem la nostra voluntat de treballar a favor de l’escriptura de contes escrits originàriament en català. I afegíem:
“Des d’INÈDITS defensem aquest gènere, sovint tan oblidat des de les empreses editorials, i pretenem oferir-li un espai de qualitat que, aquesta és la nostra intenció, amb el temps es converteixi en un referent per als contistes.”
Creus que és necessària una revista d’aquest estil, una mica en la línia de les gran revistes -sobretot estatunidenques- que publiquen contes d’autors que després llegim com a autors consagrats dins el panorama literari (Edgar A. Poe, Ray Bradbury, Daniel Keyes, John Cheever, i tants altres)?
RS.- Sempre és bo que hi hagi llocs on poder publicar relats, i si a més és un lloc on es cuida la qualitat, encara millor. És un pas més perquè els contes arribin a aconseguir més consideració.
Quan faig ressenyes sempre dic que crec que és complicat sintetitzar en poques pàgines el que altres expliquen extensament. Cal que la trama enganxi, estigui tot ben trenat i et doni un bon final, igual com qualsevol novel·la de les més gruixudes, però abreviant i sense perdre les bones maneres i la qualitat. Força difícil.
3. Creus que avui en dia el conte està poc o mal considerat, fins i tot entre els escriptors, enfront de la novel·la?
RS.- Crec que sempre ha estat poc considerat. Aquí no tenim tant costum de trobar revistes que publiquin relats, si més no que jo sàpiga, o potser és que se’n fa poca difusió. Segons alguns editors és un gènere difícil de vendre, cosa que deu voler dir que hi ha pocs lectors, o potser que no se li ha donat l’empenta adequada. A més de vegades demanen que hi hagi un fil conductor que lligui els contes i llavors encara compliquen més les coses.
Últimament alguns escriptors de novel·la també han publicat llibres de contes o relats conjunts. Això pot ser positiu per afavorir que alguns lectors que ja coneixien els escriptors s’animin a comprar aquests tipus de llibres, però cal que els autors s’ho agafin seriosament, perquè si no és així i només ho fan per compromís, es nota força i encara degrada més el gènere. Cal posar la mateixa cura amb la construcció dels personatges, de la trama i la resolució que si fos una gran novel·la i fer-ho amb brevetat, no perquè sigui curt ha d’estar fet amb presses.
4. Nosaltres, a Inèdits, utilitzem la paraula “conte” per tal de recuperar-la enfront del mot “relat”, tant en voga en els darrers temps. Consideres que hi ha diferència entre el significat d’una i altra paraula? I en cas afirmatiu, quina seria aquesta diferència?
RS.- Ho sento, però no ho sabria dir, potser ho hauríem de preguntar a algú més lletrat, jo de vegades faig anar una paraula i de vegades l’altra.
5. Aquesta és una pregunta de rebot: què voldries saber tu al voltant de la Revista de creació literària Inèdits?
RS.- Doncs no sé què es fa per donar a conèixer més la revista, però és un punt important per promoure aquesta manera de crear literatura. Estaria bé que es pogués augmentar la difusió i fos coneguda per més gent. Això ajudaria tant als interessats en què els publiquin contes, com a la revista per augmentar el nombre de lectors. De moment jo ja he posat un enllaç al bloc i així anem fent més publicitat ;D
Gràcies per dedicar-nos el teu temps.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...