CRUCE DE CAMINOS PARLA DE QUADERNS

23/03/2016

#Ressenya: Quaderns - Ramona Solé (Llibres del Delicte)

 SINOPSIS
Una escriptora amb agorafòbia desapareix en un petit poble lleidatà. Els quaderns on dues nenes, anoten els moviments que observen en els veïns de la vila seran el punt de partida d’una investigació que alterarà el ritme tranquil dels vilatans. Quan en Miquel, un mosso d’esquadra nascut al poble, s’assabenta que el cas pot destapar alguns secrets que afecten la seva família i que alimentaran les xafarderes que creuen saber-ho tot de tothom, s’involucra en la investigació. Però els comandaments l’hi impedeixen per la vinculació personal amb els fets. Sota les mirades dels veïns que comenten la investigació dels Mossos, la desaparició de l’escriptora condueix al descobriment de la doble cara d’un poble que viu amagant el que és i desitjant el que només poden ser en secret.
Suposo que alguns coneixeu a la Ramona Solé per seu excel·lent blog Tumateix Llibres on impulsar la lectura mitjançant unes molt bones ressenyes. Però segur que molt no coneixeu la seva faceta d'escriptora, doncs tot just acaba de posar-se davant del públic. Desconec si abans havia escrit o publicat en altres formats, però desprès de llegir Quaderns estic segur que ha estat així, ni que sigui amb pseudònim, doncs una novel.la així no es pot escriure amb tant d'encert d'una vegada, encara que potser hi fa molt la lectura.
Llibres del Delicte continua explorant terrenys desconeguts al donar veu a escriptors i escriptores que mai l'havien tingut, i no és fàcil posar el diners i publicar tantes primeres novel·les i a més amb tant d'encert. En Marc Moreno, l'editor, crec que demostra tenir un molt bon olfacte a l'hora de trobar aquestes petites joies negracriminals i posar-les a l'abast d'un públic que cada vegada està més entregat a les publicacions del Delicte. Una gran notícia i que diu molt de la bona salut de la novel.la negracriminal en català.
Quaderns, un bon títol per una bona primera novel.la. Crec que la Ramona demostra que ha llegit molt i sap el que el lector vol i ho aprofita per enganxar-nos a una lectura sense estridències, ben construïda i on l'interès es va mantenint fins al final.
Un fet molt positiu per la meva salut lectora, que en els primers mesos d'aquest any està una mica travada, és que anava llegint i em relaxava. Per això dic que m'ha semblat fresca i ha contribuït a que desconnectés del dia a dia fent que passés una estona agradable. Què més li podem demanar a un llibre?
Potser la única pega que li posaria és que ha pecat de posar masses personatges en escena. Hi havia moments que no sabia qui era qui i tenia que parar a pensar-ho. Serà una qüestió personal o no, però ho he viscut així.
I deixant de banda el tema dels personatges, m'han semblat entranyables els quaderns que les nenes anaven escrivint amb totes les coses curioses que anaven veien al seu poble. Seria una gran idea que tots els pobles ho fessin, o potser no ho seria tant per les possibles conseqüències.
Mentre llegia em vaig fer la idea de que els quaderns tindrien molt més protagonisme, suposo que pel que explicava abans i aquesta vena nostàlgica que em provocaven, però no cal demanar més a una ambiciosa primera novel.la.
Espero no equivocar-me, però crec que aquest serà la primera de moltes altres novel·les escrites per la Ramona Solé, doncs ha demostrat solvència per afrontar una complicada trama. Desitjo que el públic li sàpiga reconèixer l'esforç i el mèrit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...