LECTURES MIL: EL RACÓ DE LA LECTURA

19/08/2016

TASTET D'ESTIU II: QUADERNS, SEGUEIX EL RASTRE ESCRIT

SOLÉ, Ramona. Quaderns. Barcelona : Llibres del Delicte, 2016

El meu segon tastet literari d'aquest estiu ha estat el de la publicació de la Ramona Solé, una companya de viatge al món virtual. Sempre és interessant tenir notícia de les obres que estan en projecte i que arriben a bon port. Per tant, en el cas de l'escriptora i bloguera lleidatana i com els seus seguidors, m'he considerat afortunada quan vaig saber de l'existència de Quaderns.
Un present de misterioses desaparicions i un passat de violents records sota la mirada xafardera i fantasiosa d'un poble. Aquests són els principals ingredients que conformen el còctel de Quaderns, la primera novel·la de la Ramona Solé.

Dues nenes desapareixen. Al cap d'unes hores, les troben amagades dins un armari a casa de la Sara, una escriptora emocionalment tocada per la ruptura d'una relació. Aleshores és quan es donen compte que la propietària no hi és. A partir d'aquest inici, es va desencadenant la investigació conjuntament amb la rememoració d'uns fets viscuts en aquell mateix poble fa molts anys per part del Miquel, un mosso d'esquadra que és del poble.
Ramona Solé transforma el què podria ser una situació excepcional a un poble on "no passa mai res" amb una trama que desperta l'interès del lector.  Ho aconsegueix gràcies a l'alternança de les dues veus narratives que apareixen a la novel·la, la de la Sara i la d'un narrador omniscient. Aquest fet dota la narració de ritme i suspens.

A Quaderns cada personatge és descrit amb pinzellades que encaixen dins el mosaic d'aquesta trepidant història. Els veïns i veïnes del poble, els mossos d'esquadra, els personatges més propers a la protagonista tenen la seva funció concreta per tal que l'acció vagi in crescendo. Amb les característiques  i actituds de cada personatge, Ramona Solé desenterra la part més fosca que hi ha als llocs aparentment tranquils.

El títol de la novel·la és bastant destacable ja que compleix una doble funció. Per una part, els quaderns escrits per les dues nenes desaparegudes a l'inici de la història és la pista clau, el fil que desfà el doble cabdell del què li ha passat a la Sara i d'un assassinat de fa molts anys al mateix poble. Per l'altra, qualsevol quadern deixa un rastre escrit que el lector o lectora ha de seguir necessàriament per gaudir de qualsevol narració.

Aquest estiu la gent que vulgui submergir-se en una mar d'acció i nedar seguint les peripècies de persones normals a simple vista, però que poden ocultar obscures sorpreses, Quaderns sens dubte és la seva lectura.
Si voleu fer un tastet, vegeu el booktràiler. De segur que no vos deixarà indiferents!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...